KULTURSTIPENDIER

Sparbanksstiftelsen Skåne har delat ut sex kulturstipendier om 50.000 kr årligen sedan år 2000. Dessa stipendiater utses av jurygrupper och stipendiaterna ska vara "unga utövare" i början av sin karriär, inom respektive konstart.

2017 års kulturstipendiater är:

Madeleine Kjerrulf Månsson, dans
Manuel Concha, film
Elin Bengtsson, konst
Lina Wolff, litteratur
Sven Erik Lundequist, musik
Natalie Sundelin, teater

Stipendierna delades ut vid Kulturstipendiekvällen den 7 maj, 2017 då stipendiaterna också gjorde bejublade framträdanden.

ÅRETS KULTURSTIPENDIATER

LITTERATUR: Lina Wolff

Lina Wolff fick 2016 ett stort genombrott med romanen ”De polyglotta älskarna”.
Hon har skrivit två böcker tidigare, novellsamlingen ”Många människor dör som du” (2009) och romanen ”Bret Easton Ellis och de andra hundarna (2012), bägge böckerna med spanskt tema. Lina Wolff var under en längre tid bosatt i Spanien och arbetade bland annat som tolk till fem olika språk. I detta sammanhang kan väl också sägas att det spännande ordet polyglott betyder flerspråkig.
Redan innan årets succé beskrev brittiska tidningen The Guardian Wolff som "ett coolt, smart och kraftfullt tillskott till den moderna feministiska litteraturens kanon".
”De polyglotta älskarna” beskriver också maktspelet mellan man och kvinna. Wolffs karaktärer i boken går in i varandra och äger varandras berättelser, skildrat med ett rått och rakt språk som gör att man inte riktigt vet vem som egentligen är god eller ond. Samtidigt får Wolff till en svidande kritik av kvinnosynen som bokens manliga karaktärer visar upp och mitt i bokens intriger blixtrar eleganta jämförelser förbi kring vad författarkollegor som t ex Michel Houellebecq visat upp för dunkelhet i det ämnet.
Lina Wolff får Sparbanksstiftelsen Skåne litteraturpris 2016 för en fantastisk roman som skickligt väver ihop sina tre olika delar till en helhet som gör att när man läst färdigt har svårt att släppa boken och man börjar bläddra tillbaka och tänker på personerna igen.

jury litteratur: Kjell Hansson, Marie Pettersson, Göran Schmitz, Åke Jönsson styrelsen

DANS: Madeleine Kjerrulf Månsson

Madde har en förmåga att skapa poesi med sina rörelser, både som solist och när hon danskar med andra. Hon har en känsla för detaljer och förmedlar koreografin nyfiket och oväntat i såväl musiken som i tystnadens universum. Hon når ut till publiken på ett enastående sätt och låter os möta dansen och dansaren med nya ögon.
 
Madde har med mod, nyfikenhet och talang på några få år gått från den första trevande kontakten med danskonsten till turné i Sverige och koreografitävling i Vitryssland. Hon har dansat med Skånes Dansteater och varit inbjuden gäst hos världens främsta inkluderande danskompani; Candoco i Storbritannien. Tillsammans med danspartnern Peder Nilsson har hon skapat ”Dare to wreck”; en sällsamt vacker duett som växlar mellan det ömsinta och det brutala, det finstämda och et våghalsiga. Maddes karriär har bara börjat och vi ser fram emot fortsättningen.

jury dans: Marie Brolin-Tani, Lars Eidevall, Åsa Söderberg, Birgit Hansson styrelsen

MUSIK: Sven Erik Lundequist

Den kanske största personligheten och yppersta musikern i det unga jazzlivet i södra Sverige är i dag Sven Erik Lundequist. Förutom sin individuella skicklighet vid pianot förmår han med sin entusiasm och positiva utstrålning få med sig andra musiker och skapar en jazzmusik som utstrålar glädje och vittnar om stor kompetens på högsta konstnärliga nivå inom genren.

jury musik: Magnus Gertten, Sixten Nordström, Claes Ottelid, Göran Melin styrelsen

FILM: Manuel Concha

2017 års filmstipendium tilldelas filmregissören Manuel Concha, verksam i Malmö med utblick över filmvärlden nationellt och internationellt. Manuel Concha är en mångsidig filmare som arbetat med filmprojekt i olika genrer. Hans nya film "Den enda vägen "måste betraktas som ett starkt konstnärligt genombrott. Filmen handlar om Malmö under skjutningarna som skapade oro och ångest hos invånarna i staden, en intensivt levande film som med små medel skapar en mångfacetterad bild av en brytningstid, som Manuel Concha skildrar med sinne för de små nyanserna, lyhört. En film där regissören tar avgörande steg framåt i sitt arbete med en berättelse som skildrar och genomskådar tidsandan. En nödvändig film om dagens läge i Malmö och världen, som visar att Manuel Concha går sin egen väg.

jury film: Ingela Brovik, Ralf Ivarsson, Lennart Ström, Bo Svensson styrelsen

KONST: Elin Bengtsson


Elin Bengtssons måleri präglas av en tydlig expressiv kraft, både i färgbehandlingen och i gesternas säkra avtryck i ytan. Hon fyller ytorna, både i det mindre och större formatet, med färger, och upptäcker i processen de former, uttryck och ansikten som hon sedan arbetar vidare med. De förvridna och expressiva formerna fyller hela ytan med en energi, något som skapar en direkt och drabbande kontakt med betraktaren. Hennes måleri är en hyllning till ett generöst, uttrycksfullt måleri där färgens både taktila och immateriella egenskaper ges fritt spelrum. Bilderna förmedlar en starkt upplevd spontanitet i kombination med en vilja och kraft hos konstnären som imponerar.
 
Hennes måleri har beskrivits som en krock mellan det soliga Kalifornien, där hon studerat, och de mörka skogarna i Halland, där hon är uppvuxen. Möjligen är det de stora skillnaderna som föder nya perspektiv och ger näring till den melankoli som präglar och ger kraft till måleriet.

jury konst: Bengt Adlers, Magnus Jensner, Cecilia Nelson, Stefan Nilsson styrelsen

TEATER: Natalie Sundelin

Hennes skådespelarkonst präglas av stor hantverksskicklighet och en skarp blick för det specifika hos varje rollfigur. Osentimentalt, med respekt för människan och med en forskande inställning närmar hon sig sina rollfigurer och hennes gestaltningar präglas av integritet och komplexitet. Med sina rolltolkningar visar hon för åskådaren att människan i varje situation, hur utsatt eller privilegierad den än är, kan äga både mod och värdighet. Hon idealiserar inte och väjer inte heller för det bråddjupa ursinne som kan uppstå hos en människa vars liv blir kringskuret. Med en inspirerande scennärvaro låter hon vare rollfigur spela huvudrollen i sitt eget liv.

jury teater: Birgitta Vallgårda, Ronny Danielsson, Malin Eggertz Forsmark styrelsen

STIPENDIEVERKSAMHETEN

Inom ramen för anslagsverksamheten har Sparbanksstiftelsen Skåne årligen lämnat ett antal stipendier till unga lovande kulturutövare i Skåne inom teater, musik, konst, litteratur, film och dans, samt till premiering av examensarbeten inom de konstnärliga fakulteterna i Skåne. 

 

Kriterier för kulturstipendiet

Syftet med Sparbanksstiftelsen Skånes kulturstipendier är att stödja unga lovande dansare, filmare, konstnärer, författare, musiker och skådespelare i Skåne och att genom stipendier möjliggöra mottagarens vidare utveckling och/eller studier inom eller utom landet.

 

Stipendierna går ej att söka. Sparbanksstiftelsen har till sin hjälp sex olika jurys, en för varje konstart, som med sin kunskap och kännedom om respektive område utser en stipendiat. Stipendierna är ett till varje konstart, sex stipendier på vardera 50 000 kronor.


TIDIGARE STIPENDIATER

Sparbanksstiftelsen Skånes kulturstipendier har delats ut sedan år 2000. Under de första två åren delades endast 4 stipendier ut om 50.000 kr per styck i kategorierna litteratur, musik, konst och teater/film/dans.

Från år 2002 har 6 stipendier om 50.000 kr per styck delats ut. Bland mottagarna genom åren finns Edda Magnason, Gabriela Pichler,
Torbjörn Flygt, Liv Strömquist och "Timbuktu" Jason Dakité.

HÄR finner du namnen på samtliga mottagare .