KULTURSTIPENDIER

Sparbanksstiftelsen Skåne har delat ut sex kulturstipendier om 50.000 kr årligen sedan år 2000. Dessa stipendiater utses av jurygrupper och stipendiaterna ska vara "unga utövare" i början av sin karriär, inom respektive konstart.

2018 års kulturstipendiater är:

Graham Adey, dans
Wiktor Ericsson, film
Karolina Erlingsson, konst
Ina Rosvall, litteratur
Ingrid Nordenhake, musik
Johannes Wanselow, teater

Stipendierna delades ut vid Kulturstipendiekvällen den 2 september, 2018 då flera av stipendiaterna också gjorde bejublade framträdanden.

ÅRETS KULTURSTIPENDIATER

LITTERATUR: Ina Rosvall

Ina Rosvall tilldelas litteraturstipendiet för en originell och underfundig debutroman Harungen, med ett subtilt språk, där kontrasten mellan vardagslivets trygghetsbubbla ställs emot ett nyfiket utforskande av djurens känsloliv med hjälp av sci-fi-teknik och vidgar tanken inför en mångfald sätt att förnimma och tolka verkligheten.

jury litteratur: Kjell Hansson, Nina Olsson, Åke Jönsson styrelsen

DANS: Graham Adey

Dansstipendiet 2018 tilldelas Graham Adey från Storbritannien, verksam i Malmö som dansare sedan 2007 först på Skånes Dansteater och de senaste åren som frilansande koreograf och fotokonstnär. Hans fotografiska arbete under namnet Adey fokuserar på nakna kroppar och dansare i olika miljöer och situationer. I sitt koreografiska arbete fokuserar han också på att porträttera personer och olika sociala situationer och sammanhang. Sommaren 2018 skapade han ”Invisible/Visible” utomhus med Omar Khalil och andra svenskars och nyanländas danser och berättelser om utanförskap och gemenskap genom plattformen Nya Rörelsen. Hösten 2018 satte han upp verket ”The Millennials” på Lokstallarna som en hemlig bussutflykt och en filmisk efterfest i en industrilokal, där två unga dansare rörde sig långsamt framåt mot publiken samtidigt som bakfonden också kom närmare och närmare. Graham har ett fotografiskt och filmiskt öga i sitt arbete och en egen röst som växer sig starkare. 

jury dans: Marie Brolin-Tani, Lars Eidevall, Åsa Söderberg, Birgit Hansson styrelsen

MUSIK: Ingrid Nordenhake

Musikstipendiet tilldelas Ingrid Nordenhake som är uppvuxen i Malmö där hon tog studenten 2014 från Latinskolan. Hennes huvudinstrument var redan då cello, och tre gånger under sin skoltid erhöll hon Kungliga Musikaliska Akademiens ungdomsstipendium. På grund av de samarbete som Latinskolan etablerat med Musikkonservatoriet i franska Lyon tillbringade hon läsåret 2014/2015 där för att intensifiera sina cellostudier.
Innan hon gav sig av till Lyon hade hon sommaren 2014 spelat i Nordiska ungdomsorkestern i Lund. Hennes redan då strålande cellospel resulterade i att Ingrid vid en symfonikonsert var solist i Max Bruchs cellokonsert Kol Nidre. 2015 antogs hon som studerande i celloklassen vid Musikhögskolan i Malmö. Redan då hade hon en stor, fri och underbart ren to i alla lägen och under de år som gått har hon utvecklats både tekniskt och musikaliskt på ett närmast häpnadsväckande sätt. Ingrid Nordenhake har bedrivit sitt arbete på ett allt mognare sätt, har antagit utmaningar och betraktas som en av de yppersta instrumentalisterna vid Musikhögskolan. Sitt sista år inför kandidatexamen tillbringar Ingrid vid Musikhögskolan i Oslo, där hon också kommer att bedriva sin mastersutbildning. Det är en lysande karriär som cellist Ingrid Nordenhake spås.

jury musik: Magnus Gertten, Sixten Nordström, Claes Ottelid, Karin Karlsson, Göran Melin styrelsen

FILM: Wictor Ericsson

Wictor Ericsson från Malmö är en mångsysslare inom filmbranschen som har skrivit manus till Anders Janssons och Johan Westers långfilm "Morgan Pålsson- världsreporter", TV-serien "Starke man" och "Halvvägs till himlen". Han har även varit dramaturg i arbetet med Oscarsnominerade filmen "En man som heter Ove" i regi av Hannes Holm. År 2013 gjorde Wictor Ericsson "The Sarnos", hans första dokumentär, en minnesvärd film med ovanligt tema. Nu har han gjort sin första långfilm, spelfilmen "Jordgubbslandet"(premiär sommaren 2017) en lyhörd skånsk neorealistisk film, i samklang med den stolta traditionen från italienska neorealismen, i egen stil med kärleksfull omsorg om varje detalj i berättelsen om hemortsrätt och utanförskap. Ericsson väljer två debuterande skådespelare i rollerna som Woitek, den unge polske gästarbetaren, som jobbar och bor i läger i Blekinge, och tonårstjejen Anneli, hemmahörande men som ändå känner sig utanför. En story med Romeo och Julia-touch, som lågmält realistiskt skildrar gästarbetarnas tuffa villkor gentemot de som hör hemma i landsbygdsmiljön i nordöstra Skåne/ Blekinge, med stark närvaro och autenticitet i berättelsen om dagens klassamhälle. Wictor Ericsson gestaltar med små medel, tidsandan och gör det osynliga synligt i en unik film. Med "Jordgubbslandet" tar han avgörande steg framåt i sitt kreativa filmarbete och tilldelas därmed Sparbanksstiftelsen Skånes Filmstipendium 2018.

jury film: Ingela Brovik, Ralf Ivarsson, Lennart Ström, Bo Svensson styrelsen

KONST: Karolina Erlingsson

Konststipendiet 2018 tilldelas Karolina Erlingsson för hennes inkännande gestaltning av människors minnen och för det sätt hon lyfter fram ”de glömda ljuden”. Hon förmedlar med hjälp av röster, sång och poesi olika mänskliga händelser och hon får oss att utifrån sina uppbyggda rum uppleva tystnad på ett nytt och överraskande sätt. Karolina beskriver själv sitt konstnärliga ”uppdrag” då här: Hur översätter man mellan det tänkta, det hörbara, det synliga och det påtagliga?”. Vi kan bara tacka henne – för hon ställer frågan till oss alla.

jury konst: Bengt Adlers, Magnus Jensner, Cecilia Nelson, Stefan Nilsson styrelsen

TEATER: Johannes Wanselow

Johannes Wanselovs skådespelarkonst präglas av stor yrkesskicklighet, ett humanistiskt förhållningssätt och en stor lyhördhet för motsättningar i rollfigurernas karaktär.
 Han rör sig modigt och fördomsfritt mellan olika teatrala genrer såsom Tv, film, dramatisk teater, komedi och musical. Han har ett originellt och egensinnigt sökande efter det mänskliga och sårbara som visar på rollfigurernas gåtfullhet och komplexitet långt utöver det förväntade normativa. Han lyckas med humor och intelligens ge röst och resning till de rollfigurer som inte självklart äger talets gåva eller samhällets respekt, vare sig det rör sig om en oskuldsfull och oberäknelig dansk regent som i dramatiseringen av P O Enquists Livläkarens besökeller som gossen Ingvar med intellektuell funktionsnedsättning i tv-serien Livet i Fagervik.
I sitt modiga undersökande av identiteter och i sitt utforskande av gränslandet mellan det privata och det personliga, som i sin självbiografiska monologföreställning Jag, mig själv & min persiska pappadär han har en uppgörelse med sin egen frånvarande far, utsätter hans sig som skådespelare för en risk, men sätter aldrig sin person före berättelsen och lyckas därför göra berättelsen allmängiltig och beröra åskådaren både på ett intellektuellt och emotionellt plan. 

jury teater: Birgitta Vallgårda, Ronny Danielsson, Malin Eggertz Forsmark styrelsen

STIPENDIEVERKSAMHETEN

Inom ramen för anslagsverksamheten har Sparbanksstiftelsen Skåne årligen lämnat ett antal stipendier till unga lovande kulturutövare i Skåne inom teater, musik, konst, litteratur, film och dans, samt till premiering av examensarbeten inom de konstnärliga fakulteterna i Skåne. 

 

Kriterier för kulturstipendiet

Syftet med Sparbanksstiftelsen Skånes kulturstipendier är att stödja unga lovande dansare, filmare, konstnärer, författare, musiker och skådespelare i Skåne och att genom stipendier möjliggöra mottagarens vidare utveckling och/eller studier inom eller utom landet.

 

Stipendierna går ej att söka. Sparbanksstiftelsen har till sin hjälp sex olika jurys, en för varje konstart, som med sin kunskap och kännedom om respektive område utser en stipendiat. Stipendierna är ett till varje konstart, sex stipendier på vardera 50 000 kronor.


TIDIGARE STIPENDIATER

Sparbanksstiftelsen Skånes kulturstipendier har delats ut sedan år 2000. Under de första två åren delades endast 4 stipendier ut om 50.000 kr per styck i kategorierna litteratur, musik, konst och teater/film/dans.

Från år 2002 har 6 stipendier om 50.000 kr per styck delats ut. Bland mottagarna genom åren finns Edda Magnason, Gabriela Pichler,
Torbjörn Flygt, Liv Strömquist och "Timbuktu" Jason Dakité.

HÄR finner du namnen på samtliga mottagare .